Sernik z masą krówkową (kajmak)

  • wyświetlono: 6157 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka.

Garnek biało510
  • 70min

Składniki

masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekowity)
- 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy
- 5 jajek
- 60 g miękkiego masła
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
spód pod sera:
- 220 g herbatników
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
polewa:
- 40 g masła
- 2 -3 łyżki masy krówkowej
dodatkowo:
- płatki migdałów do dekoracji
- foremka około 28 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z masą krówkową (kajmak)

  • 1. Spód pod ser:
    Masło roztopić.
    Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
    Orzechy drobno pokroić.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.
  • 2. masa serowa:
    (produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
    Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
    Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
    Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
    Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
    Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
    Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły smarować polewą (będzie się lekko topić).
    Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.
  • 3. polewa:
    Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zycieorzechy włoskiesernikmasa krówkowaherbatnikikajmak

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe wafle z masą krówkową

Dodane przez: Anyzkowo

Domowe wafle z masą krówkową

Domowe wafelki z masą kajmakową...

Sernik idealny z kajmakiem

Dodane przez: Beata07

Sernik idealny z kajmakiem

Sernik idealny, lekki, puszysty...

Babeczki z masą krówkową

Dodane przez: LucyG

Babeczki z masą krówkową

Przepis wygrzebany z szuflady babci...

Jabłecznik z masą krówkową

Dodane przez: joanna30

Jabłecznik z masą krówkową

Ciasto olejowe jest niezwykle puszyste,...

sernik na zimno w całości

Dodane przez: justi2401

Sernik na zimno "straciatella" z masą krówkową...

Mój przepis na pyszny, rozpływający...

Sernik z polewą krówkową

Dodane przez: EmciaPichci

Sernik z polewą krówkową

Puszysty sernik ze słodką polewą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE