Sernik z masą krówkową (kajmak)

4.5 (206 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • masa serowa:
    - 1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekowity)
    - 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy
    - 5 jajek
    - 60 g miękkiego masła
    - 3 łyżki mleka
    - 2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki)
    - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    spód pod sera:
    - 220 g herbatników
    - 100 g orzechów włoskich
    - 100 g masła
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    polewa:
    - 40 g masła
    - 2 -3 łyżki masy krówkowej
    dodatkowo:
    - płatki migdałów do dekoracji
    - foremka około 28 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (206 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kajmak Herbaty

Sernik z masą krówkową (kajmak) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód pod ser:
    Masło roztopić.
    Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
    Orzechy drobno pokroić.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.
  • 2. masa serowa:
    (produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
    Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
    Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
    Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
    Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
    Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
    Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły smarować polewą (będzie się lekko topić).
    Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.
  • 3. polewa:
    Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować