Sernik orzechowy

  • wyświetlono: 79 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sernik z dodatkiem masła orzechowego. Jest pyszny i wilgotny, a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu.

IzabelaT
  • 16 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche orzechowe:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
250 g margaryny
200 g orzeszków ziemnych
Masa serowa o smaku masła orzechowego:
6 jajek
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru
5 - 6 łyżek masła orzechowego z solą
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kg białego sera
Dodatkowo:
2 - 3 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik orzechowy

  • 1. Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
  • 2. Orzeszki ziemne - zmielić przez kilka sekund za pomocą elektronicznego rozdrabniacza, tak aby powstały maleńkie kawałeczki orzeszków. W przypadku gdy nie posiadamy urządzenia wystarczy drobno pokroić.
  • 3. Ciasto orzechowe - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i orzeszki ziemne, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
  • 4. Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać masło orzechowe i za pomocą robota dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
  • 5. Przełożenie:
    Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej margaryną zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta orzechowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam/oklepuję by ładnie cię skleiło. Następnie na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę poideł śliwkowych. Na powidła śliwkowe wykładamy cała masę serową, wyrównujemy wierzch. Na koniec ścieramy pozostała część ciasta orzechowego.
    Piec 45 - 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertwarógurodzinysernikświętaprzyjęciafistaszkiorzeszki ziemnemasło orzechoweBoże Narodzeniaciasta z seremWielaknoc

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kajmakowo-orzechowy

Dodane przez: Angelika27

Sernik kajmakowo-orzechowy

Pyszne połączenie słodkiej masy...

Sernik na cieście orzechowym

Dodane przez: agus11013

Sernik na cieście orzechowym

Idealne połączenie sera i orzechów...

SERNIK ORZECHOWO - KOKOSOWY BEZ PIECZENIA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK ORZECHOWO - KOKOSOWY BEZ PIECZENIA

Dziś mam dla Was przepis na pyszny...

Podanie sernika

Dodane przez: asker89

Sernik z masłem orzechowym

Wariacja na temat sernika z masłem...

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

Dodane przez: Mniam1

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

Brownie, czyli intensywnie czekoladowe...

Sernik czekoladowo - orzechowy

Dodane przez: joanna1974

Sernik czekoladowo - orzechowy

Mega czekoladowy mazisty ,delikatny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE