Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pyszna drożdżowa rolada z orzechowym nadzieniem .
Przepis przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom orzechów :)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • ZACZYN:
    1 szklanka mleka
    1 kostka drożdży
    1 łyżeczka cukru
    Mąki tyle, ile zabierze

    CIASTO:
    ¾ kg mąki
    Szczypta soli
    6 całych jaj
    1 kostka masła rozpuszczonego
    Cukier waniliowy

    MASA ORZECHOWA:
    400 g orzechów włoskich
    Białka z 6 jajek
    2-3 łyżki cukru
    Sok z ½ cytryny
    Szczypta soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany
    Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny

    MASA ORZECHOWA:
    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy.
    3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy.

    CIASTO:
    1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli.
    2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
    Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło.
    3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia.
    4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę.
    5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki).
    6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia.
    7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

image-24vckhr

4.5 (159 ocen)

Orzechowiec

Teodorka Pachnie orzechami prażonymi 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować