1.Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany
Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny
MASA ORZECHOWA:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy.
3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy.
CIASTO:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli.
2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło.
3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę.
5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki).
6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia.
7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.
Komentarze