ciasto orzechowiec

4.86 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Pyszne, warstwowe ciasto na każdą okazję. Miodowe blaty przełożone kremem budyniowym zwieńczone chrupiącymi orzechami w karmelu. Ciasto pozornie pracochłonne ale tak naprawdę przygotowanie orzechowca nie sprawi Wam kłopotu. Ciasto warto przygotować dzień lub nawet dwa przed planowanym podaniem, aby dobrze zmiękło. I choć trudno wytrzymać, to jednak warto poczekać, aż nabierze pełni smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    150 g masła
    2 jajka

    300 g orzechów włoskich
    100 g masła
    5 łyżek cukru
    2 łyżki miodu
    4 łyżki mleka

    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe
    200 g masła
Wystaw ocenę:

4.86 (188 ocen)

Ciasto orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopiłam z miodem i cukrem, odstawiłam do wystygnięcia. Mąkę przesiałam, wymieszałam z sodą. Do mąki wlałam przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagniotłam ciasto i podzieliłam na dwie części.

    Zagotowałam masło z cukrem, mlekiem i miodem, gotowałam chwilę, aż cukier się rozpuścił. Dodałam posiekane orzechy, wymieszałam i gotowałam jeszcze chwilę.

    Jedną częścią ciasta wylepiłam blaszkę (24 x 32) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 12 minut w temperaturze 180 stopni. W tej samej formie i w taki sam sposób upiekłam drugą część ciasta ale na wierzch surowego ciasta wyłożyłam orzechy w karmelu.

    W garnku zagotowałam 2 szklanki mleka z cukrem. Gdy zaczęło wrzeć dodałam budynie rozmieszane z resztą mleka. Intensywnie mieszałam, by nie powstały grudki. Gotowałam na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiłam do wystygnięcia. Masło utarłam na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Miksowałam, aż masa stała się kremowa.

    Na blat bez orzechów wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam drugim blatem i lekko docisnęłam. Przykryłam folią i odstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować