• 2 godz. 30 min

Pachnie orzechami prażonymi

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 kostka margaryny
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę orzechową:
    2 szklanki podprażonych orzechów laskowych ( mogą być włoskie )
    1 1/2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru pudru
    2 kostki masła
    Polewa karmelowa:
    3 łyżki mleka skondensowanego ( rozpuszczone na parze )
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Orzechowiec Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka. Wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, Każdą część ciasta wyłożyć oddzielne do blach wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych margaryną (wym. blachy: 22 x 32) Piec 30 minut w temp.180 s C.
    Wykonanie masy orzechowej: Mleko zagotować, zalać nim orzechy zmielone. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce orzechy (pod koniec można dodać 30 ml spirytusu) Przełożenie ciasta: Placek I - 1/3 masy - placek II - 1/2 masy - placek III - reszta masy. Wierzch posypać orzechami i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować