Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

  • wyświetlono: 2673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Dziś chcę Was zaprosić na przepyszne i łatwe ciasto-mięciutkiego orzechowca z miodem. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Jest ono w bardzo jesiennym klimacie. Składa się ze spodów z dodatkiem miodu, przełożonych masą budyniową na gorąco, a na górze ma grubą i porządną warstwę orzechów, które przygotowujemy z miodem i masłem. Jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm

CIASTO

-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-2 jajka
-1 żółtko
-100g miękkiego masła
-1,5 łyżeczki sody
-5 łyżek cukru pudru
-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-3 łyżki miodu

ORZECHY

-400g posiekanych orzechów włoskich
-125ml miodu
-2 płaskie łyżki cukru pudru
-100g masła

MASA

-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-200g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
    W tym czasie robimy orzechy. 400g orzechów włoskich siekamy dość drobno. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy.

    Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części.

    Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.

    Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody
    Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy.
    Masa - do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
    Dodajemy masło, wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia masła

    Gorącą masą przekładamy spody. Spód z orzechami ma być na górze.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Ostudzone ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia pięknie się kroi.
    I gotowe :) Bardzo polecam jest pyszne.

    Zapraszam na film powyżej w galerii.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z orzechamiorzechymiódorzechowiecPrzekładaniecboże narodzenieciasto z miodem i orzechamiciasto z masą i orzechami

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem, malinami i galaretką-pyszne i łatwe ciasto

Dodane przez: katrinaM24

Biszkopt z kremem, malinami i galaretką-pyszne...

Jako, ze sezon na maliny jeszcze...

ciasto z dyni

Dodane przez: zuzaan

Łatwe ciasto z dynią

Prosty przepis na ciasto z dyni

Proste i szybkie ciasto jogurtowe

Dodane przez: justi2401

Szybkie i łatwe ciasto jogurtowe

To chyba najłatwiejsze ciasto na...

ciasto z truskawkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Łatwe, pyszne owocowe ciasto z kruszonką...

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu...

ciasto z rabarbarem

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto z rabarbarem i kruszonką-na maślance,...

sezon na rabarbar w pełni, więc...

yszne, łatwe ciasto śliwkowe

Dodane przez: ziutula

Pyszne, łatwe ciasto śliwkowe

Ciasto ucierane śliwkowe jest bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.