Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

  • wyświetlono: 13177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Dziś chcę Was zaprosić na przepyszne i łatwe ciasto-mięciutkiego orzechowca z miodem. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Jest ono w bardzo jesiennym klimacie. Składa się ze spodów z dodatkiem miodu, przełożonych masą budyniową na gorąco, a na górze ma grubą i porządną warstwę orzechów, które przygotowujemy z miodem i masłem. Jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.

18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm

CIASTO

-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-2 jajka
-1 żółtko
-100g miękkiego masła
-1,5 łyżeczki sody
-5 łyżek cukru pudru
-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-3 łyżki miodu

ORZECHY

-400g posiekanych orzechów włoskich
-125ml miodu
-2 płaskie łyżki cukru pudru
-100g masła

MASA

-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-200g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
    W tym czasie robimy orzechy. 400g orzechów włoskich siekamy dość drobno. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy.

    Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części.

    Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.

    Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody
    Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy.
    Masa - do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
    Dodajemy masło, wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia masła

    Gorącą masą przekładamy spody. Spód z orzechami ma być na górze.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Ostudzone ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia pięknie się kroi.
    I gotowe :) Bardzo polecam jest pyszne.

    Zapraszam na film powyżej w galerii.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z orzechamiorzechymiódorzechowiecPrzekładaniecboże narodzenieciasto z miodem i orzechamiciasto z masą i orzechami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z gruszkami

Dodane przez: aaga27

Łatwe i pyszne ciasto z gruszkami

Ciasto jest dość proste a zarazem...

ciasto karmelowe

Dodane przez: paulinka020591

HERBACIANEK CIASTO Z TOFFI I KREMEM BUDYNIOWYM...

TO ciasto upiekłam w sobotę na...

orzechowiec

Dodane przez: klementynka

Ciasto orzechowiec z masą na gorąco

To ciasto kiedyś często pieczone...

ciasto

Dodane przez: blondynkagotuje90

Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem

Orzechowiec z kremem grysikowym...

Torcik Rafaello

Dodane przez: Monika_Nogieć

Lekkie, puszyste ciasto rafaello, dobre...

Pyszne, lekkie ciasto rafaello...

jabłka w cieście

Dodane przez: katrinaM24

Pyszne jabłka w cieście-pulchniutkie i łatwe

Takie jabłka smakują jak racuchy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE