Szarlotka z kisielową bezą

2.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najlepsza szarlotka! Lekko cynamonowe jabłka bez dodatku cukru (przy słodkiej bezie nie jest konieczne ich słodzenie) pieczone na kruchym cieście. Przykryte warstwą kisielowej pianki i lekko posypane startym kruchym ciastem. Wyśmienite ciasto które na pewno wam posmakuje :) Szarlotka w eleganckim wydaniu :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki pszennej
    200 g miękkiego masła
    5 żółtek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru

    warstwa jabłkowa:
    1,1 kg jabłek
    1/2 łyżeczki cynamonu

    kisielowa pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 kisiel cytrynowy z cukrem
    1/3 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Szarlotka z kisielową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść jednolite ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić wzdłuż na 3-4 części i pokroić w cienkie plasterki. Wsypać cynamon, wymieszać. Równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 15 minut.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać kisiel, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe, schłodzone ciasto.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować