Placek nie jest bardzo słodki, nie jest też bardzo kaloryczny, gdyż nie ma masy na bazie masła. Jest orzeźwiający. Orzechy z jabłkami doskonale się komponują. Do kawki pysznie smakuje.
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 25 dag margaryny,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 15 dag cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Orzechy prażone:
- 30 dag orzechów pokrojonych,
- 12 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 łyżki miodu.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek po obraniu,
- 2 galaretki ( ja dałam cytrynowe),
- 1 łyżeczka żelatyny
- Cukier do smaku ( wg uznania)
Szarlotka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto kruche. Podzielić na trzy części. Dwie części rozwałkować i upiec oddzielnie dwa placki.
Trzecią część rozwałkować na blaszkę, podpiec , a następnie wyłożyć na niego prażone orzechy. Wstawić ponownie do piekarnika i dopiec ciasto. Placki pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut Do zrumienienia).
2.ORZECHY PRAŻONE:
Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać orzechy, około 5 min smażyć. Wyłożyć na podpieczony placek kruchy.
Po ponownym włożeniu należy ciasto dokładnie pilnować, by wierzch się nie spalił (trwa to krótko, masa miodowo-orzechowa powinna "zabulgotać" i ciasto wyjmujemy).
3.MASA JABŁKOWA:
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy około 15 min ( wszystko zależy od gatunku jabłek, jeśli jabłka szybko się rozgotują to nie trzeba długo smażyć). Na koniec należy dodać 2 galaretki oraz żelatynę. Dokładnie wymieszać, trzymając masę jeszcze na ogniu.
Po rozpuszczeniu zdejmujemy masę z ognia.
Tężejącą masą przekładamy wcześniej upieczone placki. Ciasto z prażonymi orzechami dajemy na wierzch. Stanowi ono wykończenie naszego placka. Placek odstawić do zastygnięcia.
Komentarze