• 60 min

Kruche, orzechowe ciasto skrywa grubą warstwę jabłek gotowanych z budyniem. Ciasto ładnie się prezentuje, dobrze się kroi i pysznie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mielonych orzechów
    250 g masła
    3 żółtka
    1 jajko
    4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Warstwa jabłkowa:
    ok. 1,10 kg jabłek
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szklanki cukru
    garść rodzynek

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Orzechowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać orzechy, żółtka, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Można włożyć je do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia lub też od razu wyłożyć jedną z nich do blaszki o wymiarach 31x 21 cm i posypując wierzch mąką wyłożyć dno formy. Spód szarlotki piec ok. 20-25 minut (do lekkiego zbrązowienia) w 180°C.
  • 2. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Do rondelka wlać 1/2 l wody, dodać cukier, wrzucić pokrojone jabłka, gotować ok. 2 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową. Budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do zestawionego z palnika syropu z jabłek, ugotować gęsty budyń. Do ugotowanego budyniu włożyć z powrotem jabłka i rodzynki, wymieszać. Jeszcze gorący wyłożyć na upieczony spód, wyrównać.
    Na wierzch wyłożyć rozwałkowaną na rozmiar blaszki drugą część ciasta. Można ją sobie nawinąć na podsypany mąką wałek lub rozwałkować w takiej samej na wielkość blaszce i razem z papierem wyłożyć na wierzch przewracając go "do góry nogami" lub też zetrzeć wierzch ciasta na tarce. Piec jeszcze 35- 40 minut w 180°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować