Orzechowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać orzechy, żółtka, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Można włożyć je do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia lub też od razu wyłożyć jedną z nich do blaszki o wymiarach 31x 21 cm i posypując wierzch mąką wyłożyć dno formy. Spód szarlotki piec ok. 20-25 minut (do lekkiego zbrązowienia) w 180°C.
2.Warstwa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Do rondelka wlać 1/2 l wody, dodać cukier, wrzucić pokrojone jabłka, gotować ok. 2 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową. Budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do zestawionego z palnika syropu z jabłek, ugotować gęsty budyń. Do ugotowanego budyniu włożyć z powrotem jabłka i rodzynki, wymieszać. Jeszcze gorący wyłożyć na upieczony spód, wyrównać.
Na wierzch wyłożyć rozwałkowaną na rozmiar blaszki drugą część ciasta. Można ją sobie nawinąć na podsypany mąką wałek lub rozwałkować w takiej samej na wielkość blaszce i razem z papierem wyłożyć na wierzch przewracając go "do góry nogami" lub też zetrzeć wierzch ciasta na tarce. Piec jeszcze 35- 40 minut w 180°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze