Orzechowa szarlotka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Najlepsze ciasto do popołudniowej filiżanki gorącej herbaty.Proste w przygotowaniu a smakuje wybornie!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18%
    2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
    150 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego

    Nadzienie:
    800 ml jabłkowego musu
    1 budyń śmietankowy
    szczypta cynamonu

    Beza:
    3 białka
    3 łyżki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto orzechowe 1. Ciasto:

    Do dużej miski wsypać mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym,dodać żółtka, masło i śmietanę oraz zmielone orzechy laskowe i mieszadłem do ciasta kruchego rozdrobnić składniki tak aby się połączyły, na koniec szybko zagnieść ręką.Większą połową ciasta wylepić dno standardowej blaszki 32/33 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • mus jabłkowy 2. Mus jabłkowy wymieszać z budyniem śmietankowym-sypkim i szczyptą cynamonu.Wyłożyć na kruche ciasto.
  • przed pieczeniem 3. Beza:
    Białka ubić na sztywna pianę, dodając w trakcie miksowania puder i budyń.Tak przygotowaną pianę wylać na jabłkowy mus.Resztę ciasta rozdrobnić w palcach posypać po wierzchu ciasta.Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 45 minut.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Cynamon Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować