Orzechowa szarlotka z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najlepsza szarlotka na jesień! Krucha i rozpływająca się w ustach, obłędna w smaku! Pycha!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 szklanka orzechów włoskich
    2,5 szklanki mąki pszennej
    220g masła
    3 żółtka
    0,5 szklanki cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Nadzienie:
    1,5 kg jabłek deserowych
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 szklanki brązowego cukru
    40g masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki żurawiny

    Dodatkowo:
    bułka tarta
    3 białka
    100g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Orzechowa szarlotka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić na drobny piasek, dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
    Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt waniliowy. Ciasto szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze.
    Wyrobione ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folie i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w plasterki lub grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny.
    Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i brązowy cukier, wymieszać. Dodać jabłka i żurawinę.
    Gotować lekko mieszając do odparowania soku około 12-15 minut.
    Odlać 2-3 łyżki soku z jabłek i wymieszać je z mąką ziemniaczaną. Dodać pod koniec gotowania jabłek i wymieszać.
    Gotowe nadzienie zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i ugnieść palcami na dnie formy.
    Ciasto podpiec w piekarniku około 15 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
    Lekko przestudzić i wysypać bułką tartą - około 2 łyżki.
    Wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe, wyrównać.
  • 4. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą piane wyłożyć na jabłka.
  • 5. Na górę zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
    Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych, wcześniej podprażonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować