Orzechowa szarlotka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy zmielić na drobny piasek, dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt waniliowy. Ciasto szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folie i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
2.Jabłka obrać i pokroić w plasterki lub grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i brązowy cukier, wymieszać. Dodać jabłka i żurawinę.
Gotować lekko mieszając do odparowania soku około 12-15 minut.
Odlać 2-3 łyżki soku z jabłek i wymieszać je z mąką ziemniaczaną. Dodać pod koniec gotowania jabłek i wymieszać.
Gotowe nadzienie zostawić do całkowitego wystudzenia.
3.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i ugnieść palcami na dnie formy.
Ciasto podpiec w piekarniku około 15 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Lekko przestudzić i wysypać bułką tartą - około 2 łyżki.
Wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe, wyrównać.
4.Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą piane wyłożyć na jabłka.
5.Na górę zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych, wcześniej podprażonych.
Komentarze