Orzechowa szarlotka z żurawiną

  • wyświetlono: 698 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Najlepsza szarlotka na jesień! Krucha i rozpływająca się w ustach, obłędna w smaku! Pycha!

olinek_82
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Kruche ciasto:
1 szklanka orzechów włoskich
2,5 szklanki mąki pszennej
220g masła
3 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:
1,5 kg jabłek deserowych
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki brązowego cukru
40g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki żurawiny

Dodatkowo:
bułka tarta
3 białka
100g cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowa szarlotka z żurawiną

  • 1. Orzechy zmielić na drobny piasek, dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
    Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt waniliowy. Ciasto szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze.
    Wyrobione ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folie i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w plasterki lub grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny.
    Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i brązowy cukier, wymieszać. Dodać jabłka i żurawinę.
    Gotować lekko mieszając do odparowania soku około 12-15 minut.
    Odlać 2-3 łyżki soku z jabłek i wymieszać je z mąką ziemniaczaną. Dodać pod koniec gotowania jabłek i wymieszać.
    Gotowe nadzienie zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i ugnieść palcami na dnie formy.
    Ciasto podpiec w piekarniku około 15 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
    Lekko przestudzić i wysypać bułką tartą - około 2 łyżki.
    Wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe, wyrównać.
  • 4. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą piane wyłożyć na jabłka.
  • 5. Na górę zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
    Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych, wcześniej podprażonych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoŻurawinaorzechy włoskiejabłkaorzechyszarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Szarlotka z budyniem

Pyszna szarlotka na kruchym spodzie...

Ciasto szpinakowe

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto szpinakowe z żurawiną

Odkąd na święta wielkanocne przygotowałam...

szarlotka

Dodane przez: katrinaM24

Szarlotka przekładana z orzechami

moja ukochana szarlotka, na kruchych...

szarlotka z budyniową pianką

Dodane przez: klementynka

szarlotka z budyniową pianką

To ciasto wyszło takie pyszne,...

Szarlotka kukurydziano-orzechowa

Dodane przez: kasiunia

Szarlotka kukurydziano-orzechowa

Trochę inna odmiana tradycyjnej...

jabłecznik / szarlotka z budyniem

Dodane przez: tasty-and-fit

jabłecznik / szarlotka z budyniem

Jabłka i budyń to połączenie idealne....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE