Omlet ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne , szybkie , zdrowe śniadanie

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kurze jajka,

    - garść świeżego szpinaku , u mnie typu baby

    - garść pomidorków koktajlowych

    - łyżka masła

    - sól, pieprz, suszona natka pietruszki

    - łyżka mleka/wody gazowanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet

Omlet ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek rozgrzewamy patelnię. Żeby udał nam się dobry omlet ważne jest dobre rozgrzanie naczynia. Jajka rozkłócamy w miseczce . Dodajemy mleko/wodę , sól, pieprz i dajemy jajkom tyle powietrza ile możemy- dzieki temu omlet będzie puszysty. Wlewamy taką masę na rozgrzaną mocno patelnię , posypujemy w tym momencie pietruszką . Dlaczego w tym momencie pietruszkę a nie wcześniej? Bo dzieki temu nawet odrobina nie zostanie w miseczce a wszystko trafi na omlet. Kiedy mamy już pietruszkę na patelni zaczynamy energicznie ruszać patelnią w przód i w tył. Dzięki temu omlet nie przyklei się do spodu patelni i łatwo go będzie zdjąć.Poza tym równomiernie rozłoży się masa jajeczna. Szpinak dodajemy wtedy, kiedy będziemy widzieć, że spód jest już usmażony a wierzch będzie tężał. W ten sposób szpinak przyklei się do spodu masy ale pozostanie wciąż pełnowartościowym produktem do spożycia. Delikatnie ( możecie za pomocą szpatułki) albo rolujecie albo zwijacie omlet na połowę . Zsuwacie na talerz i dekorujecie omlet pomidorkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować