Omlet z gorgonzolą i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawiamy na 210 stopni (góra - dół).
2.Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i roztrzepujemy.
Ser kroimy w dużą kostkę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy rozbełtane jajka, dodajemy ser i awokado. Smażymy około 3 minut, a następnie patelnię przekładamy do piekarnika. (jeżeli mamy metalową rączkę, patelnię wkładamy w całości i zamykamy, a jeżeli plastikową lub drewnianą patelnię wkładamy do piekarnika, lecz drzwi piekarnika zostawiamy uchylone)
4.Pieczemy około 10-13 minut. Omlet można udekorować świeżą pietruszką lub szczypiorkiem.
Podajemy z pieczywem.
Komentarze