Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Niebanalny dobór składników powoduje, że tradycyjny ogórkowy chłodnik nabiera nowego wymiaru

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ogórki zielone (około 20 dag każdy): 2 sztuki
    - kefir: 400 mililitrów
    - ricotta: 100 gramów
    - czosnek (ząbek): 2 sztuki
    - koperek pęczek: 1 sztuka
    - szczypiorek cienki/pęczek: 0.5 sztuki
    - ugotowane jajka przepiórcze: 6 sztuk
    - pistacje (obrane): 4 łyżki
    - płatki suszonych pomidorów: 2 łyżki
    - sól (do smaku): 1 sztuka
    - pieprz do smaku około: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, odcianmy końcówki, usuwamy miąższ i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy mocno schłodzony kefir oraz ricottę. Koperek i szczypiorek dokładnie płuczemy, drobno siekamy, dorzucamy do ogórków wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Chłodnik wlewamy do ciemnych salaterek, wrzucamy pokrojone na ćwiartki przepiórcze jajka. Posypujemy sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów oraz niezbyt drobno posiekanymi pistacjami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować