Ogórkowo-cukiniowa zupa krem z białym serem

0 (0 ocen)

Bardzo ciekawa pod względem smakowym zupa krem ze świeżych ogórków i cukinii. Jako zagęstnik i jednocześnie składnik doprawiający zupę dodałam serek typu włoskiego, dodatkowo także śmietanę kremówkę. W połączeniu z aromatycznymi korzeniami całość smakuje wybornie.

Składniki:

  • 3 średnie ogórki sałatkowe (łącznie 600g)
    4 małe cukinie (łącznie 550g)
    8 cm-owy kawałek pora
    1 mała biała cebula
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanej bazylii
    3 łyżeczki masła
    200 g śmietany 36%
    300 g serka capri typu włoskiego 14%
    1 L bulionu warzywnego
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw - owoców kolendry, kminku, imbiru
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    grzanki lub groszek ptysiowy jako dodatek (ilość wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Kremówka Przystawki

Ogórkowo-cukiniowa zupa krem z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórkowo-cukiniowa zupa krem z białym serem 1. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekanego pora, obraną i posiekaną cebulę, wsypać kolendrę, kminek i imbir. Podgrzewać 5 min, mieszając.
  • Ogórkowo-cukiniowa zupa krem z białym serem 2. Następnie dołożyć drobno pokrojone cukinie oraz obrane ze skórki i pokrojone na cząstki ogórki. Chwilę dusić.
  • Ogórkowo-cukiniowa zupa krem z białym serem 3. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. Po tym czasie dodać zioła i pokruszony ser. Gotować jeszcze ok. 10 min.
  • Ogórkowo-cukiniowa zupa krem z białym serem 4. Zawartość garnka zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, wymieszać i ponownie zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować