Zupa krem z marchewki, bobu i ogórka

0 (0 ocen)

Kremowa zupa z marchewki, bobu i świeżego ogórka, z orzeźwiającym akcentem w postaci mięty. Danie zagęszczone kaszą jaglaną i zabielone śmietanką. Do tego uzupełniające zupę o przyjemny aromat przyprawy korzenne. Danie proste i niebywale smaczne.

Składniki:

  • 2 duże marchewki (2 x 150 g)
    1 średni ogórek sałatkowy (200 g)
    200 g obranego bobu
    1 większe białe cebule (2 x 100 g)
    2 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    100 g suchej kaszy jaglanej
    3 łyżki oliwy
    1 szklanka śmietanki 12%
    4 szklanki bulionu warzywnego
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – nasion kozieradki, kurkumy, owoców kolendry
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Zupa krem Ciasta Przystawki

Zupa krem z marchewki, bobu i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z marchewki, bobu i ogórka 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dołożyć cebulę oraz czosnek, wsypać kozieradkę, kurkumę i kolendrę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa krem z marchewki, bobu i ogórka 2. Obraną marchewkę i ogórka ze skórką pokroić na niewielkie cząstki, następnie dołożyć do zawartości garnka. Dodać bób i kaszę. Całość zalać bulionem i śmietanką. Gotować do miękkości składników (ok. 20 min).
  • Zupa krem z marchewki, bobu i ogórka 3. Następnie dodać miętę i całość zmiksować za pomocą blendera. Zupę doprawić do smaku. Podawać podgrzaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować