Wspaniała w smaku , aromatyczna marynata . Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy kanapek . Kilka słoiczków na zimę , na pewno się przyda . Dostępne sezonowe warzywa to dodatkowy plus tych przetworów .
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ogórki gruntowe - ok. 3 kg.
Ząbki czosnku - ok. 7-8 ząbków
Słoiki - ok. 7-8 o pojemności 500 ml.
Po 3-4 ziarna ziela angielskiego na słoik
Zalewa:
1,5 litra wody
1 szklanka przecieru pomidorowego
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
Ogórki w plasterkach w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania , zestawiam z płomienia . Umyte ogórki kroję w plasterki . Do każdego słoika kładę pokrojony w plasterki ząbek czosnku , ziarna ziela angielskiego , plasterki ogórków , zalewam zalewą , słoiki zakręcam . Słoiki ustawiam w garnku wyłożonym ściereczką , zalewam wodą do 3/4 ich wysokości , gotuję ok. 10 minut od momentu zagotowania , wyjmuję z wody , ustawiam do góry dnem, gdy wystygną wynoszę do spiżarni .
Komentarze