Ogórki w plasterkach w zalewie pomidorowej

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wspaniała w smaku , aromatyczna marynata . Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy kanapek . Kilka słoiczków na zimę , na pewno się przyda . Dostępne sezonowe warzywa to dodatkowy plus tych przetworów .

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ogórki gruntowe - ok. 3 kg.
    Ząbki czosnku - ok. 7-8 ząbków
    Słoiki - ok. 7-8 o pojemności 500 ml.
    Po 3-4 ziarna ziela angielskiego na słoik
    Zalewa:
    1,5 litra wody
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    3/4 szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Marynata

Ogórki w plasterkach w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w plastrkach w zalewie pomidorowej 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania , zestawiam z płomienia . Umyte ogórki kroję w plasterki . Do każdego słoika kładę pokrojony w plasterki ząbek czosnku , ziarna ziela angielskiego , plasterki ogórków , zalewam zalewą , słoiki zakręcam . Słoiki ustawiam w garnku wyłożonym ściereczką , zalewam wodą do 3/4 ich wysokości , gotuję ok. 10 minut od momentu zagotowania , wyjmuję z wody , ustawiam do góry dnem, gdy wystygną wynoszę do spiżarni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marynata Zalewa Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować