na słój o pojemności ok. 1,5 litra:
700 g niedużych ogórków gruntowych
3 szklanki wody
1,5 płaskiej łyżki soli
4 duże ząbki czosnku
2 gałązki kopru z baldachami
1 duży liść i 2-3 nieduże kawałki korzenia chrzanu (można pominąć)
Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy końce. Koper płuczemy, osączamy i łodygi tniemy na nieduże kawałki. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połowy. Liść chrzanu i kawałki korzenia płuczemy. Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli.
2.Na dnie słoja układamy połowę liścia chrzanu i pokrojone łodygi kopru, następnie ciasno układamy ogórki (ja ustawiam "na stojąco"). Między ogórki wciskamy kawałki korzenia chrzanu i połówki ząbków czosnku. Na ogórkach układamy baldachy kopru i pozostałe ogórki ("na leżąco"). Przykrywamy pozostałą połową liścia chrzanu.
3.Ogórki zalewamy przestudzoną, ale jeszcze dobrze ciepłą solanką, przykrywamy lekko pokrywką (nie zakręcamy) lub talerzykiem. Odstawiamy w cieniste miejsce. Po dwóch dniach ogórki są gotowe do jedzenia.
Komentarze