Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam ogórki małosolne, najlepiej smakują mi takie na drugi-trzeci dzień.Domowe są najlepsze, ja zawsze robię z własnych ogórków.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych

    1 litr ciepłej wody

    1 łyżka soli kamiennej

    kwiat kopru

    liść chrzanu lub korzeń

    czosnek

    cebula

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne końcówki od ogonka. Do słoika lub innego naczynia wkładamy baldachim kopru,liść chrzanu lub korzeń,czosnek i pokrojona cebule. Układamy ciasno ogórki. W 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Zalewamy zalewą ogórki, przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni .

Porady

Po 3-4 dniach nadają się do spożycia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować