Odrywane bułeczki dyniowe z oreo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam dodatek dyni do ciasta drożdżowego. Dzięki temu rewelacyjnie wyglądają, a do tego dłużej zachowują świeżość. Polecam schować w każdej bułeczce ciasteczko. Taka pyszna niespodzianka sprawi radość naszym gościom.
Bułeczki są przepyszne. Nie może być zresztą inaczej, gdy połączymy chrupiącą kruszonkę, słodkie ciasteczko i złociste, pulchne ciasto drożdżowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • Ok 600 gram mąki,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 12 dag masła
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanka cukru,
    • 3 jajka
    • 0,5-3/4 szklanki gęstego purée z dyni,
    • szczypta soli

    Dodatkowo:
    • jajko do smarowania,
    • 16 ciastek oreo do środka bułeczek

    Kruszonka:
    • 4 ciastka oreo,
    • 4 łyżki mąki,
    • 4 łyżki cukru,
    • 6 dag margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Ciasto

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty rozczyn 1. CIASTO:
    Mleko przelewamy do garczka i delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości naszej dyni.
  • wyrośnięte ciasto 2. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Między czasie przygotowujemy kruszonkę.
  • gotowa kruszonka 3. KRUSZONKA:
    Ciasteczka rozkruszamy. Rozdrobnione umieszczamy w misce wraz z mąką, cukrem i tłuszczem. Tak przygotowane składniki rozcieramy w dłoniach do momentu uzyskania kruszonki.
  • podział ciasta 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Toczymy z niego wałek, który następnie dzielimy na 16 części
  • nadziewanie i formowanie 5. Na każdą część ciasta kolejno wykładamy ciasteczko. Brzegi ciasta zalepiany, jednocześnie formując bułeczkę. Uformowane bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki ułożyłam w czterech rzędach, pozostawiając między nimi odpowiednie odległości na wyrośnięcie.
  • nałożenie kruszonki 6. Tak przygotowane smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
    Gotowe pozostawiamy na około 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut do zrumienienia (180°C). Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Oreo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować