Oczy carycy

4.62 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Ciasto oczy carycy pięknie prezentuje się na przyjęciach. Ciasto oko carycy wymaga poświęcenia czasu, ale efekt wynagradza włożony wysiłek. Często przygotowuje się ciasto oczy carycy z delicjami. Ten przepis na ciasto oczy carycy składa się z dwukolorowego biszkoptu, kremu budyniowego, warstwy zielonej galaretki i polewy czekoladowej. Ciasto oko carycy będzie wybornie smakować do filiżanki popołudniowej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto oczy carycy:
    Ciasto jasne:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Krem budyniowy:
    1 3/4 szklanki mleka
    budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy 16 g
    1 kostka miękkiego masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki (ja dałam agrestowe) + 2 łyżki cukru
    paczka okrągłych biszkoptów 180 g

    Napar: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
    1 polewa czekoladowa
    3 łyżki krokantu czyli pokruszonych i podprażonych orzechów
Wystaw ocenę:

4.62 (231 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczy carycy – przepis na wyjątkowe okazje
    Na początek należy przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
  • 2. Następnie przychodzi czas na przygotowanie ciasta ciemnego. Aby to zrobić należy żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wlać olej. Wszystkie składniki należy wymieszać. Następnie blaszkę o wymiarze 33 x 23 cm należy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Całość należy przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Biszkopt na ciasto oczy carycy należy wystudzić.
  • 3. Krem na placek oczy carycy:
    Budyń trzeba ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Masę budyniową należy wystudzić. Następnie budyń należy utrzeć z miękkim masłem. Kopiastą łyżkę kawy należy zaparzyć w 1/2 szklance wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki agrestowe należy rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier. Krem na ciasto oczy carycy należy pozostawić do wystudzenia i stężenia.
  • 4. Wystudzone ciasto na oczy carycy należy przekroić na dwa placki. Na jednym biszkopcie trzeba wyłożyć połowę kremu. Następnie krem należy ułożyć na biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty trzeba wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
  • 5. Na galaretkę trzeba wyłożyć resztę kremu. Ciasto oczy carycy należy przykryć drugim plackiem. Na koniec ciasto oko carycy trzeba polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Na koniec ciasto oczy carycy należy schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto oczy carycy może być przygotowane z różnymi galaretkami. Najlepiej sprawdza się galaretka cytrynowa, wiśniowa i pomarańczowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Ciasto oczy carycy jest świetnym deserem na podwieczorek. Warto go podawać na talerzykach deserowych w staroświeckim stylu. Porcelanowa zastawa sprawi, że deser nabierze eleganckiego wyglądu. W szczególności warto zadbać o serwis, gdy mają przyjść goście na urodziny albo imieniny. 

PP_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować