Składniki na masę:
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 kostka masła
cukier - ilość do smaku
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (175 g)
Dodatkowo:
2 galaretki w jednym kolorze (u mnie szafirowa)
1 puszka brzoskwiń
paczka okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa przygotowana własnoręcznie
1.Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wraz z octem dodajemy do ubitych białek.
Ciasto ciemne: Żółtka wraz z jajkami ucieramy z cukrem na puszystą masę, aż do białości. Dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewamy powoli olej. Całość delikatnie mieszamy. Na blaszce wył0żonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem układamy łyżką naprzemiennie placki z jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 C (z termoobiegiem). Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty.
2.Na mleku gotujemy budyń. Ugotowany, odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Pozostawiamy do czasu, aż zacznie tężeć.
Zimny budyń ucieramy z kostką masła i serkiem homogenizowanym. Do smaku dodajemy cukier.
Na jeden blat ciasta rozsmarowujemy połowę kremu. Na kremie układamy obok siebie biszkopty. Pomiędzy biszkopty wciskamy pokrojone w duże kawałki brzoskwinie. Warstwę tę pokrywamy tężejącą galaretką. Na galaretkę dajemy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem. Ciasto polewamy czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Komentarze