Ciasto Oczy carycy

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Oczy carycy to efektowne ciasto przełożone kremem budyniowym, warstwą galaretki i biszkoptów nasączonych naparem kawowym z małym alkoholowym pazurem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 35 x 25 cm

    Ciasto ciemne

    żółtka z 6 jaj
    jajka 2
    cukier 6 łyżek
    mąka pszenna 4 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    kakao 2 łyżki
    olej rzepakowy 1/3 szklanki
    Ciasto jasne

    białka z 6 jaj
    szczypta soli
    cukier 1 szklanka
    skrobia ziemniaczana 1 szklanka
    ocet 1 łyżka
    olej rzepakowy 1/3 szklanki
    Krem budyniowy

    mleko 2 szklanki
    żółtka z 2 jaj
    cukier wanilinowy 16 g
    mąka pszenna kopiasta łyżka
    skrobia ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
    cukier 2 łyżki
    masło 82 % tł. 200 g
    cukier puder 4 łyżki
    Ponadto

    zielona galaretka + gorąca woda 2/3 szklanki
    biszkopty 180 g
    posiekane orzechy włoskie
    gotowa polewa lub gorzka czekolada
    Kawowy napar

    gorąca woda 2/3 szklanki
    mocna kawa 2-3 łyżki
    wódka orzechowa 2 duże kieliszki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, aby szybciej stężała chłodzimy w lodówce. Parzymy mocną kawę, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie odcedzamy fusy i dodajemy wódkę.
    Ciasto ciemne. Całe jajka wraz z żółtkami ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienką strużką wlewamy olej, stale miksując. Mąkę mieszkamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy. Składniki sypkie miksujemy z ciastem. Formę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
    Ciasto jasne. Białka miksujemy z solą na sztywną pianę, kiedy trzyma się ścian naczynia zaczynamy dodawać partiami cukier, stale miksując. Olej wlewamy cienką strużką po ścianie miski. Następnie obroty miksera zmniejszamy i dodajemy partiami mąkę ziemniaczaną, ocet. Na blaszkę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Drewnianym patyczkiem lub widelcem delikatnie mieszamy ciasto tworząc esy floresy. Pieczemy przez 30-40 minut. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu budyniowego. Biszkopty maczamy w kawowym naparze i układamy na warstwę kremu budyniowego. Pomiędzy biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę. Wykładamy pozostała ilość kremu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy. Pozostałą ilość naparu można wykorzystać na górny blat ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować