Oberiba - czyli śląska zupa z kalarepy

4.5 (184 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta zupa to smak mojego dzieciństwa, to śląska tradycja gdy nadchodzi wiosna i taką też zupą powitałabym moich gosci.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kalarepa duża: 2 sztuki
    - rosół z mięsa: 1.5 litra
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - sól, pieprz,: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 1 sztuka
    - mięso wołowe z rosołu: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Oberiba - czyli śląska zupa z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zupy uzywamy zarówno liści jak i głąba kalerepy, ktore najpierw dokładnie myjemy. Kalarepki obieramy z wierzcuh i kroimy w cienkie plasterki. Liście odrywamy z łodyg i rwiemy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy również na cienkie plasterki.
  • 2. Do gotującego się rosołu dodajemy nasze ziemniaki, liście i plasterki kalarepy. Dodajemy natkę pietruszki, a tym razem do zupy trafiły też liście lubczyku. Wszystko razem gotujemy do miekkości. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Na koniec wkrajamy mięso.
  • Oberiba 3. Zupa gotowa jest do podania, teraz wystraczy się nią rozkoszować. Smacznego. Ps. Pamietać należy żeby stosunek płynu do warzyw był jak 1:2 bo zupa ma być dość gęsta a nie wodnista. Traktujemy ją bardzej nie jak zupa a danie jednogarnkowe. Oczywiscie dla łasuchów można ją okrasić zasmażką i skwarkami ale to juz jest szczyt rozpusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować