Oberiba - śląska zupa z kalarepy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Podany z gołąbkiem z liści kalarepy.Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Gołąbki:
    10 dużych liści kalarepy
    300g. ziemniaków
    1 cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka masła
    Zupa:
    300g. pręgi wołowej
    3 kalarepy
    2 marchewki
    2 pietruszki korzeń
    1/2 selera
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
    3-4 ziela angielskiego,liścia laurowego
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Oberiba - śląska zupa z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy pręgę wołową,wrzucamy ziele angielskie,liść laurowe,zalewamy wodą lekko solimy,gotujemy wywar ok.90min. aż mięso będzie miękkie.Odcedzamy przez sito. Mięso odkładamy studzimy.
    Warzywa płuczemy,obieramy,kroimy w kostkę lub w słupki.Warzywa wrzucamy do wywaru,gotujemy na małym ogniu.Do zupy wrzucamy posiekany koperek,lubczyk,doprawiamy do smaku.
    Liście kalarepy wrzucamy do miski z wrzątkiem na 5minut aż zmiękną ,wyjmujemy,przelewamy zimną wodą.
    Ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,przecedzamy,przeciskamy przez praskę.Cebulę kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na maśle,dodajemy do ziemniaków.
    Mięso z wywary drobno siekamy w kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa,dodajemy do ziemniaków.Wrzucamy posiekany koperek,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.
    Na każdy liść nakładamy sporą ilość farszu,zwijamy formując gołąbka.Gołąbki układamy w rondlu.Zalewamy bulionem z zupy,gotujemy na małym ogniu 15minut.
    Zupę porcjujemy na talerzach,na środku kładziemy gołąbek,posypujemy posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować