Oberiba - śląska zupa z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy pręgę wołową,wrzucamy ziele angielskie,liść laurowe,zalewamy wodą lekko solimy,gotujemy wywar ok.90min. aż mięso będzie miękkie.Odcedzamy przez sito. Mięso odkładamy studzimy.
Warzywa płuczemy,obieramy,kroimy w kostkę lub w słupki.Warzywa wrzucamy do wywaru,gotujemy na małym ogniu.Do zupy wrzucamy posiekany koperek,lubczyk,doprawiamy do smaku.
Liście kalarepy wrzucamy do miski z wrzątkiem na 5minut aż zmiękną ,wyjmujemy,przelewamy zimną wodą.
Ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,przecedzamy,przeciskamy przez praskę.Cebulę kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na maśle,dodajemy do ziemniaków.
Mięso z wywary drobno siekamy w kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa,dodajemy do ziemniaków.Wrzucamy posiekany koperek,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.
Na każdy liść nakładamy sporą ilość farszu,zwijamy formując gołąbka.Gołąbki układamy w rondlu.Zalewamy bulionem z zupy,gotujemy na małym ogniu 15minut.
Zupę porcjujemy na talerzach,na środku kładziemy gołąbek,posypujemy posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.
Komentarze