Nuggetsy w płatkach i parmezanie z piekarnika

4.46 (190 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nuggetsy to ulubione danie mojej córki. Tym razem przygotowałam na obiad kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, z dodatkiem parmezanu, pieczone w piekarniku. Dzięki temu są one mniej kaloryczne niż te tradycyjne smażone w głębokim oleju.

Nuggetsy można podać do obiadu z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Mogą być również przekąską podaną z ulubionym sosem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka


    Ciasto:

    1 szkl mleka

    1/2 szkl mąki pszennej

    jajko

    2 łyżeczki papryki wędzonej

    sól, świeżo zmielony pieprz

    łyżeczka czosnku granulowanego


    Panierka:

    2 szkl płatków kukurydzianych

    4 łyżki startego parmezanu lub grana padano

    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Nuggetsy Przekąski

Nuggetsy w płatkach i parmezanie z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.


    Mleko zmiksować z mąką, jajkiem, papryką i czosnkiem granulowanym. Do ciasta wrzucić mięso, wymieszać i odstawić na pół godziny.


    Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze startym serem i bułką tartą.


    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka panierować w płatkach i układać na blaszce. Piec ok 15 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Panierka Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować