"zimne nóżki" drobiowo- wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalać nóżki gorącą wodą, dodać vegetę do smaku ( ok 2 łyżek) i gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodajemy udko i kość karczkową, gotujemy do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru, drobno pokroić, wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodac posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojone mięso, sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 1 godziny. Przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Rozlać do miseczek i wystawić do głodu aby galaretka stężała.
2.Jeśli chcemy uzyskać ozdobny kształt galaretki, odcinamy spody butelek po napojach 1,5 litrowych na wysokości około 10 cm, następnie do tak przygotowanych spodów wlewamy przestudzoną galaretkę.
Porady
Galaretka doskonale smakuje z octem ale również z sokiem z cytryny
Komentarze