"Zimne nóżki" drobiowo- wieprzowe

4.51 (200 ocen)

  • 3 godz.

Tradycyjna galaretka z mięsa mieszanego

  • 3 godz.

Składniki:

  • składniki
    3 nóżki wieprzowe
    1 udko z kurczaka
    0,5 kg kości z karczka
    1 marchewka
    1 cebula
    sól i pieprz
    natka pietruszki
    vegeta do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

"zimne nóżki" drobiowo- wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Doskonała przystawka 1. Zalać nóżki gorącą wodą, dodać vegetę do smaku ( ok 2 łyżek) i gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodajemy udko i kość karczkową, gotujemy do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru, drobno pokroić, wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodac posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojone mięso, sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 1 godziny. Przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Rozlać do miseczek i wystawić do głodu aby galaretka stężała.
  • Zimne nóżki :-) 2. Jeśli chcemy uzyskać ozdobny kształt galaretki, odcinamy spody butelek po napojach 1,5 litrowych na wysokości około 10 cm, następnie do tak przygotowanych spodów wlewamy przestudzoną galaretkę.

Porady

Galaretka doskonale smakuje z octem ale również z sokiem z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować