Ozorki wieprzowe w galarecie

  • wyświetlono: 16579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ulubiona potrawa mojego męża , dla wielbicieli ozorków wieprzowych

teresa-kr
  • 240min

Składniki

1 kg ozorków wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Pół pora
1 op żelatyny spożywczej / na 2 litry/
2 kostki rosołowe
3-4 ziela angielskie
1 liść laurowy
Sól
Pieprz
Ocet

Sposób przygotowania przepisu:

Ozorki wieprzowe w galarecie

  • 1. Ozorki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 0,5 godziny. Odcedzamy i ostudzone obieramy ze skórki.
    Obieramy warzywa, myjemy .
    Do garnka z wodą wkładamy ozorki . Po godzinie gotowania dodajemy kostki rosołowe, obrane warzywa , ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
    Ozory wyjmujemy z wywaru. Wywar cedzimy przez sito .Warzywa można użyć do dekoracji. Ozory studzimy i kroimy w plasterki.
    Żelatynę rozpuszczamy w kilka łyżek zimnej wody i po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłego wywaru ,/ Paczka żelatyny wystarczy na 2 litry wywaru./podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
    Plastry ozorków układamy na półmisku ,dekorujemy wg uznania . Zalewamy galaretą . Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Wywar mozna ugotowac na porcjach rosołowych

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaszkola_babcigalaretakuchnia polskaozorki

Komentarze

Podobne przepisy

Galareta wieprzowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Galareta wieprzowa

w różnych regionach polski pod...

Ozorki na zimno w chrzanie

Dodane przez: Goszka

Ozorki na zimno w chrzanie

Ozorki, mimo,że same się gotują,...

Galareta wieprzowa - świnka

Dodane przez: bronislawa70

Galareta wieprzowa - Świnka

Pyszna i efektowna przekąska na...

Galareta wieprzowa ( zimne nóżki)

Dodane przez: Martyna1991

Galareta wieprzowa (zimne nóżki)

Tradycyjna galareta wieprzowa z...

image-20omfwg

Dodane przez: Chrzanik87

Galareta wieprzowa

Idealna przystawka

Galareta wieprzowa

Dodane przez: Wioleczka1

Galareta wieprzowa

Efektownie wyglądajace na stole...