Ozorki wieprzowe w galarecie

  • wyświetlono: 14702 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ulubiona potrawa mojego męża , dla wielbicieli ozorków wieprzowych

teresa-kr
  • 240min

Składniki

1 kg ozorków wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Pół pora
1 op żelatyny spożywczej / na 2 litry/
2 kostki rosołowe
3-4 ziela angielskie
1 liść laurowy
Sól
Pieprz
Ocet

Sposób przygotowania przepisu:

Ozorki wieprzowe w galarecie

  • 1. Ozorki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 0,5 godziny. Odcedzamy i ostudzone obieramy ze skórki.
    Obieramy warzywa, myjemy .
    Do garnka z wodą wkładamy ozorki . Po godzinie gotowania dodajemy kostki rosołowe, obrane warzywa , ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
    Ozory wyjmujemy z wywaru. Wywar cedzimy przez sito .Warzywa można użyć do dekoracji. Ozory studzimy i kroimy w plasterki.
    Żelatynę rozpuszczamy w kilka łyżek zimnej wody i po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłego wywaru ,/ Paczka żelatyny wystarczy na 2 litry wywaru./podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
    Plastry ozorków układamy na półmisku ,dekorujemy wg uznania . Zalewamy galaretą . Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Wywar mozna ugotowac na porcjach rosołowych

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaszkola_babcigalaretakuchnia polskaozorki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...

image-1qnyvno

Dodane przez: in-humility

SZAKSZUKA, czyli pomidory z jajkami z patelni

Doskonała tunezyjska potrawa zamiast...