Najczęściej udka przygotowuje z piekarnika, pieczone są wprost przepyszne, ale i w takiej wersji bardzo nam smakują. Jest to po prostu pyszny pomysł na niedzielny obiad, którego nie będziemy musieli robić na czterech palnikach.
1 godz. 20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 nogi z kurczaka
2 marchewki
6 pieczarek
1/2 główki cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 korzenia pietruszki
1 liść laurowy
przyprawy do natarcia nóg (papryka słodka, czosnek suszony, sól, pieprz)
1 łyżeczka warzyw suszonych
2 do 2 i 1/2 szklanki wody
4 łyżki śmietanki słodkiej
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
około 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nogi z kurczaka podsmażone i duszone z warzywami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Nogi z kurczaka myjemy i nacieramy przyprawami, odstawiamy na 1-2 godzin.
2. Po tym czasie wylewamy na patelnię trochę oleju, połówkę cebuli przekrawamy na dwie części i wrzucamy na olej, wkładamy też nogi i przesmażamy je z obu stron tak, aby skórka się zrumieniła.
W trakcie przesmażania nóg dorzucamy czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki, kiedy pieczarki się przesmażą dorzucamy marchewkę pokrojoną w grubsze plasterki, chwilkę przesmażamy.
3. Następnie do rondelka/garnka lub (jeśli macie głęboką patelnię to w niej możecie przygotować całe danie) wlewamy 1 szklankę wody wrzucamy liść laurowy, dodajemy suszone warzywa i zagotowujemy.
Drugą szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszamy i przelewamy całość do garnka/rondelka i na małym ogniu gotujemy około 1-2 godzin, oczywiście sprawdzamy smak, aby było odpowiednie słone.
4. Pod koniec gotowania zagęszczamy całość mąką ze słodką śmietanką ( mąkę rozrabiamy w śmietance, dolewamy chochelkę sosu i wlewamy do garnka) i osobno mąką ziemniaczaną.
Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą w towarzystwie np. ogórków małosolnych. Smacznego !
Komentarze