Duszone roladki z kurczaka

4.46 (186 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Warto urozmaicić swoje dotychczasowe roladki z wypływającym masełkiem, na nieco lżejszą i łatwiej strawną wersje roladek z serkiem topionym i warzywami.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    20 g serka topionego
    plaster szynki gotowanej z kurczaka
    cukinia, papryka żółta, papryka czerwona (pojedyncze kawałki - najlepiej pokrojone w słupki)
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Duszone roladki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka podziel na pół. Następnie lekko rozbij i oprósz solą i pieprzem.
  • 2. Na filecie ułóż pół plasterka szynki, kawałki warzyw i kawałeczek serka topionego. Następnie zwiń w roladkę (asekurując przed rozpadem wykałaczkami).
  • 3. Przygotowane roladki włóż do rondelka i podlej niewielką ilością wody i łyżeczką oliwy z oliwek. Przykryj i duś przez około 15 min co jakiś czas przewracając aby mięso udusiło się z każdej strony równomiernie.
  • 4. Dodaj do duszącego się mięsa - pomidory z kartonika, dopraw (możesz dodać nieco cukinii, papryki, bakłażana) i chwilę jeszcze podduś
  • 5. Gotowe roladki z sosem podaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą oraz dowolnymi warzywami (u mnie króluje fasolka szparagowa, kalafior i brokuł)

Porady

Nie zapomnij przed podaniem wyciągnąć wykałaczek. Dzięki temu unikniesz niepotrzebnej wizyty w szpitalu :P

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Papryka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Roladki z kurczaka

To może cię zainteresować