Nocny chleb

3.33 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygotowania, bez wyrabiania a chleb jest naprawdę smaczny.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 650 g mąki pszennej typ 650
    • 100 g pestek łuskanych słonecznika
    • 500 ml letniej wody
    • 25 dag drożdży świeżych
    • 2 łyżki oleju
    • Szczypta soli
    • 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Nocny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wieczorem drożdże kruszę do szklanki, dodaję cukier, wlewam trochę wody, mieszam.
    Do dużej miski wsypuje mąkę, sól, pestki słonecznika, wlewam rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę, olej, dokładnie mieszam tak żeby połączyły się mi wszystkie składniki. Następnie przykrywam miskę folią i wstawiam na noc do lodówki.
  • ciasto 2. Następnego dnia rano, przekładam ciasto na oprószony blat mąką i kilka razy zagniatam ciasto formując kształt bochenka chleba. Ciasto musi 30 minut poleżakować w temperaturze pokojowej.
    Do piekarnika wstawiam puste naczynie żaroodporne i nagrzewam do 250°C. Naczynie ostrożnie wyjmuję, zdejmuję pokrywę a do naczynia przekładam uformowane ciasto. Naczynie przykrywam pokrywą, umieszczam ponownie w piekarniku. Chleb piekłam 50 minut w 220°C, w połowie pieczenia zdjęłam pokrywę.
  • chleb 3. Chlebek gotowy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować