Nocny chleb pełnoziarnisty

4.5 (202 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Wspominałam już, że nie mam cierpliwości do drożdżowych wypieków, na których wyrastanie trzeba zbyt długo czekać:). Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:).

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 350g mąki pełnoziarnistej
    300g mąki pszennej
    200ml ciepłęgo mleka
    200ml ciepłej wody
    25g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru do zaczynu
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    płatki owsiane do obsypania chleba
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Nocny chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, zostawiamy na 10 minut aż zaczyn zacznie się podnosić.
  • 2. W misce mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami (poza płatkami owsianymi). Wyrabiamy na gładkie ciasto. Układamy w keksówce (około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kropimy zimną wodą, posypujemy płatkami owsianymi.
  • 3. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc. Rano wystawiamy blaszkę na około godzinę, po czym wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować