Nocne bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne bułeczki z mąki orkiszowej i mąki z krzycy. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy wieczorem przygotować ciasto i włożyć je na noc do lodówki. Rano tylko dzielimy, formujemy i pieczemy smakowite bułeczki. Polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki orkiszowej białej+do podsypania
    1 szkl mąki z krzycy (żytniej)
    1 op. suszonych drożdży
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oliwy
    oraz woda do posmarowania bułeczek
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Nocne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy suszone drożdże i sól oraz mieszamy. Następnie dodajemy miód, oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto na bułeczki wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia rano wyjmujemy ciasto z lodówki i na posypanej mąką stolnicy wyrabiamy przez chwilę. Ciasto dzielimy na 12 małych części (lub mniej, ja zrobiłam małe bułeczki), wyrabiamy w dłoniach kuleczki i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką blaszkę z bułeczkami i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smarujemy wodą oraz posypujemy ziarnami sezamu.Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
    Można również zrobić bułeczki na mące pszennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować