Nocne bułeczki

4.5 (167 ocen)

Chyba nie ma nic lepszego niż świeże,pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie.Wieczorem poświęciłam tylko 15 minut na przygotowanie ciasta.Rano po 15 minutach przygotowań i pieczeniu mogłam już cieszyć się bułeczkami.

Składniki:

  • (na około 12 bułeczek)
    750 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
    40 g drożdży
    ½ szklanki wody
    ½ szklanki mleka
    1 łyżeczka soli
    1/3 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    1 żółtko
    2 łyżki mleka
    sezam
    czarnuszka
    mak
    siemię lniane
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Nocne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nocne bułeczki 1. Wieczorem:
    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do dużej miski.Na środku robimy dołek do którego rozkruszamy drożdże,dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody.Delikatnie mieszamy w dołku drożdże tak,aby połączyły się z cukrem i odrobiną mąki.Odstawiamy na około 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.Następnie dodajemy do mąki sól (nie bezpośrednio na drożdże),olej,ciepłe mleko i wodę.Zagniatamy ciasto.Ja używam do tego miksera i specjalnych końcówek do ciasta drożdżowego.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.Przykrywamy ściereczką na około 5 minut,po czym jeszcze raz go zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski,przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 2. Rano:
    Ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 12 równych porcji.Z każdej porcji formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200'C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować