Niby gołąbki czyli surowa kielbasa w kapuście

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Surowa kiełbasa ukryta w liściach kapusty.

  • 60 min

Składniki:

  • kapusta włoska 1 główka średnia
    surowe kiełbaski 15 szt małych
    olej
    ketchup

    na sos

    pieczarki ok 15 szt
    marchew 2 szt
    boczek wędzony ok 20 dag
    cebula 2 szt
    sok pomidorowy 1,5 szkl
    ketchup 1 szkl
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Niby gołąbki czyli surowa kielbasa w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciąć twardy środek kapusty i włożyć do garnka z wrzącą wodą na 2-3min. Zdjąć odpadające liście, ściąć zgrubienia. Na każdym liściu położyć trochę ketchupu, jedną kiełbaskę i zwinąć w gołąbka.

    Ułożyć ciasno w natłuszczonym rondlu wyłożonym uszkodzonymi liśćmi kapusty. Podlać troszkę wodą i dusić na małym ogniu (ok 15min).

    Na patelni rozgrzać trochę oleju i zrumienić drobno pokrojoną cebulę razem z pokrojonym boczkiem. Dodać obrane i pokrojone pieczarki i marchew. Podlać odrobiną wody i kilka razy przemieszać. Dodać ketchup połączony ze sokiem. Doprawić dość mocno do smaku i zalać duszące się gołąbki. Dusić w sosie ok 15 min.

    Podawać z pieczywem albo jako dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Surowa kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować