Niby gołąbki czyli surowa kielbasa w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyciąć twardy środek kapusty i włożyć do garnka z wrzącą wodą na 2-3min. Zdjąć odpadające liście, ściąć zgrubienia. Na każdym liściu położyć trochę ketchupu, jedną kiełbaskę i zwinąć w gołąbka.
Ułożyć ciasno w natłuszczonym rondlu wyłożonym uszkodzonymi liśćmi kapusty. Podlać troszkę wodą i dusić na małym ogniu (ok 15min).
Na patelni rozgrzać trochę oleju i zrumienić drobno pokrojoną cebulę razem z pokrojonym boczkiem. Dodać obrane i pokrojone pieczarki i marchew. Podlać odrobiną wody i kilka razy przemieszać. Dodać ketchup połączony ze sokiem. Doprawić dość mocno do smaku i zalać duszące się gołąbki. Dusić w sosie ok 15 min.
Komentarze