Ryba z jajkiem w galarecie

4.5 (180 ocen)

  • 40 min
  • Łatwy

Moja rodzinka bardzo lubi dania "w galarecie" dlatego często przygotowuje takie jedzonko. Jak dla mnie to jest to też trochę dekoracja stołu.

  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • dorsz 2 filety duże
    jajko 3 jajka
    groszek konserwowy 1/2 puszki
    bulion ok 2 szklanki

    żelatyna ok 3 łyżeczki z czubkiem
    olej
    masło
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Ryba z jajkiem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba w galarecie 1. Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo ok 10min. Ugotowane jajka studzimy i obieramy. Żelatynę rozprowadzamy w bulionie i doprawiamy do smaku. Rybę jeśli jest mrożona rozmrażamy i osączamy na sicie albo osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Filety kroimy na kawałki i oprószamy pieprzem a także solą (można też doprawić przyprawą uniwersalną). Kawałki przygotowanej ryby smażmy na rozgrzanym maśle można też na oleju. Po zdjęciu z patelni osączamy dobrze na papierowym ręczniku i studzimy.
    Przygotowane jajka kroimy w plastry. Na dwa przygotowane półmiski rozkładamy groszek i układamy na nim plastry jajek i ryby.
    Zalewamy tężejącym bulionem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ryby Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować