Lipa ma bardzo słodki, mocny zapach. W połączeniu z miodem i skórą cytrynową powstaje niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca nalewka. Idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym sezonie przeziębień.
3 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Kwiaty lipy - 3 szklanki
Miód - 750ml
Woda - 750ml
Spirytus - 500ml
Starta skórka z 1 cytryny
Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.
Wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę i startą skórę z 1 sparzonej cytryny.
Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i wódki. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.
Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.
Odstawiamy na 3-4 tygodnie.
W tym roku już oczywiście za późno na zbiór lipy, ale zapiszcie przepis na przyszły rok - na pewno się przyda ;)
Komentarze