Nalewka aroniowa z miodem

  • wyświetlono: 11245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cierpko - miodowa nalewka, o wspaniałym, głębokim kolorze.

kuszeniesukkuba
  • 45min

Składniki

1 kg aronii
250 ml spirytusu
125 ml przegotowanej wody
6 czubatych łyżek miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka aroniowa z miodem

  • 1. Aronię dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wsypujemy do pojemnika i mrozimy (dzięki temu jest smaczniejsza i mniej cierpka). Zamrożone owoce wrzucamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy przez trzydzieści minut, aż puści sok.

    Studzimy do 40 - 50 stopni, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

    Zupełnie wystudzone owoce zalewamy spirytusem wymieszanym z przegotowaną wodą, łączymy dokładnie wszystkie składniki i przelewamy do czystych butelek.

    Chowamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum miesiąc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimiódnalewkaaroniaspirytus
 

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka z jasnych winogron

Dodane przez: kuchnia ani

Nalewka z jasnych winogron

Nalewka ma śliczny jasno - bursztynowy...

Nalewka z czerwonej porzeczki.

Dodane przez: Świeca Urszula

Nalewka z czerwonej porzeczki

Polecam nalewkę z czerwonej porzeczki...

Nalewka z pigwy

Dodane przez: emalitowska

Nalewka z pigwy "Pigwówka"

Przepis na tę nalewkę z pigwy pochodzi...

Nalewka z granatów

Dodane przez: rena123

Nalewka z granatów

Mój kolejny nalewkowy eksperyment...

Nalewka domowa z borówki amerykańskiej

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka domowa z borówki amerykańskiej

Smaczna nalewka na zdrowie z owoców...

image-0gyg65m

Dodane przez: JulkaTomeczek

Złocista nalewka z pigwy

Pyszna, słodziutka i rozgrzewająca...