Nalewka aroniowa z miodem

  • wyświetlono: 5878 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cierpko - miodowa nalewka, o wspaniałym, głębokim kolorze.

kuszeniesukkuba
  • 45min

Składniki

1 kg aronii
250 ml spirytusu
125 ml przegotowanej wody
6 czubatych łyżek miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka aroniowa z miodem

  • 1. Aronię dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wsypujemy do pojemnika i mrozimy (dzięki temu jest smaczniejsza i mniej cierpka). Zamrożone owoce wrzucamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy przez trzydzieści minut, aż puści sok.

    Studzimy do 40 - 50 stopni, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

    Zupełnie wystudzone owoce zalewamy spirytusem wymieszanym z przegotowaną wodą, łączymy dokładnie wszystkie składniki i przelewamy do czystych butelek.

    Chowamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum miesiąc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimiódnalewkaaroniaspirytus
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-285it3e

Dodane przez: Apetyczna babeczka

PIGWÓWKA - NALEWKA Z PIGWY

Przyszedł czas na ponowne nastawienie...

image-0jeit0q

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Malinówka - nalewka z malin

Reklamować domowych nalewek raczej...

Nalewka domowa z borówki amerykańskiej

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka domowa z borówki amerykańskiej

Smaczna nalewka na zdrowie z owoców...

Nalewka z jasnych winogron

Dodane przez: kuchnia ani

Nalewka z jasnych winogron

Nalewka ma śliczny jasno - bursztynowy...

Nalewka z owoców głogu

Dodane przez: Kloruś

Nalewka z owoców głogu

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości...

Nalewka rabarbarowa.

Dodane przez: Czarek

Nalewka z rabarbaru

Bardzo smaczna nalewka, polecam...