Naleśnikowa zapiekanka z jajkami gotowanymi i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować (można zrobić w/g swojego ulubionego przepisu). Usmażyć na patelni o średnicy 18-20 cm cienkie naleśniki.
2.2. Jajka gotowane obrać, pokroić w kostkę. Szpinak i cebulę pokroić, jeżeli szpinak mrożony, to wcześniej rozmrozić. Na patelni podgrzać olej, zeszklić cebule na przezroczystą, dodać szpinak i smażyć parę minut. Na koniec dodać śmietanę i dusić jeszcze chwilę. Przyprawić w/g smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia dodać pokrojone jajka i 3/4 tartego sera żółtego. Dokładnie wymieszać.
3.3. Przygotować formę o średnicy 18 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć 2-3 naleśniki, tak żeby uformować boki. Na naleśniki wyłożyć trochę nadzienia, przykryć naleśnikiem, czynność powtarzać parę razy, do póki starczy farszu. Na ostatni naleśnik posypać resztę tartego sera żółtego (ja dodałam trochę parmezanu, tak jeszcze smaczniej).
4.4. Piec w 180 C ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Uważać aby ser się nie przypalił.
Komentarze