Najczęściej gdy już smażymy naleśniki to robimy ich znacznie więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. . Tak też powstała dzisiejsza zapiekanka ze szpinakiem i białym serem. Właściwie to wygląda jak zielony, wytrawny torcik.
50 min
Składniki:
Ciasto na ok. 20 naleśników
(1 szklanka to 250 ml)
• 2 szklanki mleka
• 1 szklanka gorącej wody
• 1/2 łyżeczki soli
• 3 jajka
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki oleju
Farsz
• 1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach 450 g
• 500 g twarożku półtłustego
• 2 ząbki czosnku
• po 2 łyżki oliwy i masła
• sól, pieprz do smaku
• 150 g sera żółtego
Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki
• Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką.
• Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać.
• Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei.
• Usmażyć naleśniki smarując patelnię pędzlem z olejem.
2.Do zapiekanki wykorzystujemy 8 sztuk nalesników.
• Tortownicę lub naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ja robiłam w tortownicy i przycięłam naleśniki na jej wymiar.
• Na maśle i oliwie przesmażyć czosnek drobno pokrojony i szpinak odciśnięty z nadmiaru wody.
• Wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem.
• Na dno naczynia położyć naleśnik, przekładać masą serowo-szpinakową tak, aby na wierzchu był naleśnik.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać 20 minut.
• Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Komentarze