Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem

4.5 (168 ocen)

  • 50 min

Najczęściej gdy już smażymy naleśniki to robimy ich znacznie więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. . Tak też powstała dzisiejsza zapiekanka ze szpinakiem i białym serem. Właściwie to wygląda jak zielony, wytrawny torcik.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto na ok. 20 naleśników
    (1 szklanka to 250 ml)
    • 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka gorącej wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki oleju
    Farsz
    • 1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach 450 g
    • 500 g twarożku półtłustego
    • 2 ząbki czosnku
    • po 2 łyżki oliwy i masła
    • sól, pieprz do smaku
    • 150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Naleśniki Zapiekanki

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki
    • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką.
    • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać.
    • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei.
    • Usmażyć naleśniki smarując patelnię pędzlem z olejem.
  • 2. Do zapiekanki wykorzystujemy 8 sztuk nalesników.
    • Tortownicę lub naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ja robiłam w tortownicy i przycięłam naleśniki na jej wymiar.
    • Na maśle i oliwie przesmażyć czosnek drobno pokrojony i szpinak odciśnięty z nadmiaru wody.
    • Wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem.
    • Na dno naczynia położyć naleśnik, przekładać masą serowo-szpinakową tak, aby na wierzchu był naleśnik.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać 20 minut.
    • Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować