Roladki naleśnikowe nafaszerowane kurczakiem, szpinakiem z fetą i pomidarkami, przed pieczeniem posypane prażonym słonecznikiem. Smaczne i lekkie danie, które polecam na obiad lub ciepłą kolację :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
150 g mąki
1/2 szklanki mleka
3 jajka
400 g świeżego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 filet z piersi kurczaka
150 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
100 g serka śmietankowego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
olej do smażenia
tłuszcz do wysmarowania formy
Naleśnikowa zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce zmiksować jajka, mleko, mąkę, pół szklanki wody i 2 łyżki oleju. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie z ciasta usmażyć naleśniki, ostudzić.Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju.Dodać opłukany szpinak, gałkę muszkatołową, poddusić. Fetę wymieszać z serkiem śmietankowym i ostudzonym szpinakiem. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
2.Filet z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rumiano. Każdy naleśnik posmarować farszem szpinakowo-serowym, wymieszanym z kurczakiem, posypać kawałkami pomidorków. Zrolować, każdy przekroić na kilka części.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć kawałki naleśników, posypać prażonymi pestkami. Zapiekać w temp.200 st przez 10 minut. Podawać na gorąco. Smacznego!
Komentarze