Naleśniki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości masła zeszklić cebulkę, a następnie dodać pieczarki, sól, pieprz i przyprawę Maggi. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia i przerzucić na sito, żeby odsączyć sok powstały w trakcie duszenia.
2.W czasie kiedy pieczarki się odsączają smażymy naleśniki.
Kiedy pieczarki są już odsączone z nadmiaru soku (ale nie na wiór), ucieramy do nich na grubych oczkach żółty ser - dobrze wziąć taki, który się dobrze topi i siekamy około 2 łyżek natki pietruszki. Mieszamy a w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
3.Farsz pieczarkowy kładziemy tak jak na krokiety czy naleśniki. Następnie obtaczamy w mleku ze zmąconym jajkiem i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
4.Z soku który pozostał z pieczarek ja robię sos. Podgrzewam go i dodaję mąkę rozmąconą ze śmietaną i wodą. Sos ma pieczarkowy smak a konsystencję wybierzemy sami według uznania. U mnie preferuje się gęste sosy :)
5.Podajemy np. z czerwonym barszczem. Najlepsze są na gorąco.
Ta ilość pieczarek wystarcza na około 12 sztuk. Gdybyśmy mieli je podgrzewać - proponuję w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku, posypane dodatkowo żółtym utartym serem.
SMACZNEGO !
Komentarze