Naleśniki z galaretką

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W moim domu taka wersja stała się wielkim hitem :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    1/2 litra mleka
    250g mąki pszennej
    3-4 duże jajka
    25g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 szczypta soli

    Nadzienie:
    1 opakowanie galaretki niebieskiej

    Polewa:
    50g czekolady
    2-3 łyżki mleka
    truskawki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki na słodko

Naleśniki z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta).Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
    Przygotować ciasto na placki naleśnikowe.Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder.
    Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło.Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
    Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki.Stężałą galaretkę pociąć na paski (około 2 cm lub wg gustu).
    Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka.
    Na każdy naleśnik , ułożyć pasek galaretki (z brzegu) i całość zwinąć w rulon.
    Polać płynną czekoladą.Udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Truskawki Czekolada Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować