Naleśniki z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta).Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Przygotować ciasto na placki naleśnikowe.Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder.
Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło.Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki.Stężałą galaretkę pociąć na paski (około 2 cm lub wg gustu).
Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka.
Na każdy naleśnik , ułożyć pasek galaretki (z brzegu) i całość zwinąć w rulon.
Polać płynną czekoladą.Udekorować truskawkami.
Komentarze