Naleśniki:
2 duże jajka (lub 3 mniejsze),
ok. 1 szklanka mąki,
ok. ½ szkl. mleka,
ok. ½ szkl. wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią,
łyżka oleju + do smażenia
Nadzienie:
ok.300 g sera białego,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
cukier puder ,
1 duże lub 2 mniejsze jabłka,
cynamon,
oraz
masło i olej do smażenia
Naleśniki podsmażane z serem i jabłkami z cynamonową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
2. Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy z odrobiną cynamonu i cukru, aby puściły sok. Można dodać odrobinę wody. Dusimy aby zmiękły.
3. Ser mielimy i łączymy z jogurtem oraz cukrem pudrem wedle uznania.
4. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce sera, podsmażone jabłka i składamy z trójkąt. Obsmażamy na maśle z dodatkiem oleju na rumiano, możemy jeszcze posypać cynamonem. SMACZNEGO!
Komentarze