Naleśniki z twarogiem podsmażane

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

U mnie dziś tylko naleśniki ponieważ nie mam czasu od rana czyszczę grzyby moje ukochane mąż mi nazbierał a chodzi o opieńki to jedne z grzybów które mogę jeść na okrągło. Naleśniki to też dobre danie obiadowe bynajmniej ja tak sądzę, szybko się robi a najeść się można. Moi domownicy bardzo lubią a zwłaszcza takie jakie dziś przygotowałam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto naleśnikowe :

    1 jajko gęsie lub 2 duże kurze,

    4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    szczypta soli,

    2 szklanki mleka 3,2 %,

    2,5 szklanki wody gazowanej.

    dodatkowo :

    1 kg twarogu półtłustego,

    10 łyżek cukru,

    1 łyżeczka aromatu cytrynowego,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z twarogiem podsmażane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Do miski wbić jajko lub jajka dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie wsypać mąkę, wlać mleko i wodę gazowaną i całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników ciasto nie może być za gęste.
  • naleśniki 2. Jak już mamy zmiksowane ciasto naleśnikowe. Na patelnie wlać niewielką ilość oleju, chochelką nalewać ciasto rozprowadzić go po całej patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone naleśniki układać na talerzu.
  • naleśniki 3. Gdy mamy już po smażone wszystkie naleśniki ( mi z tego przepisu wyszło dwadzieścia sztuk z patelni o średnicy dwadzieścia cztery cm ). Przygotować farsz z twarogu, do miski przełożyć kostki z twarogu dodać cukier, aromat i za pomocą widelca rozgnieść tak aby nie było czuć cukru.
  • naleśniki 4. Przygotowany twaróg nakładać na usmażone naleśniki, rozprowadzić przez środek naleśnika. Następnie zwinąć najpierw dwa przeciwne boki następnie zawijać w tak zwaną kopertę.
  • naleśniki 5. Gdy mamy już przygotowane naleśniki ułożone na talerzu. Na patelnię wlać większą ilość oleju i układać przygotowane naleśniki ( naleśniki wyszły mi tak delikatne i mięciutkie że pękały podczas zwijania i smażenia ). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • naleśniki 6. Usmażone naleśniki świetnie smakują z zimnym mlekiem. Są pyszne na gorąco jak również na zimno. To że pękają to w niczym nie przeszkadza, wyszły naprawdę delikatne i mięciutkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować