Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami

4.5 (182 ocen)

Moje córeczki uwielbiają takie naleśniki. Smakują doskonale!Takie naleśniki to również świetna przekąska, a nawet śniadanie na drugi dzień (jeżeli oczywiście coś zostanie).

Składniki:

  • Ciasto:
    Ok. 15 dag mąki pszennej ,
    2 jajka
    Ok. 300 ml mleka,
    100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    1 łyżka oleju,
    ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
    Nadzienie:
    15 dag sera białego,
    1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
    1 żółtko,
    3-4 łyżeczki cukru (może być waniliowy),
    Ponadto:
    Bita śmietana, jagody, truskawki lub inne owoce, starta czekolada do posypania, listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki podsmażane z białym serem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, żółtka, mleko, śmietankę, cukier, olej łączymy razem (możemy zmiksować). Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę i dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, wymieszamy. Ciasto na naleśniki powinno być pół płynne. Jeżeli za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Ciasto powinno postać „odpocząć” około 30 minut, aby mąka spęczniała dlatego miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor aż zużyjemy całe ciasto.
    2. Ser rozdrobnimy najlepiej za pomocą widelca. Dodajemy żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszamy. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, składamy w trójkąty.
    3. Tak złożone naleśniki kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na odrobince tłuszczu doprowadzając je do delikatnie złotego koloru. Robią się wtedy z wierzchu tak przyjemnie chrupiące a serek lekko się podtopi… Pychaaaa!

Porady

Jeżeli ciasto za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem, a jeśli wydaje nam sie za rzadkie to dodajemy maki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować