Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności robię sos czosnkowy. Do miski daję jogurt naturalny i majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszam i doprawiam odrobiną pieprzu. Gotowy sos włożyć do lodówki ,aby się "przegryzł".
2.Następnie na dużą patelnie wlewam odrobinę oleju i smażę na niej mięso mielone doprawiając solą , pieprzem i papryką ostrą. Do usmażonego mięsa dodaję groszek ,fasolkę i kukurydzę. Wszystko razem smażę aż zmiękną fasola, groszek i kukurydza. Następnie dodaję przecier i wszystko razem mieszam.Całość chwile smażę i doprawiam bazylią Gotowy farsz odstawiam na bok.
3.Kolejnym krokiem jest smażenie naleśników. Wszystkie wyżej wymienione składniki mieszam ze sobą mikserem i smażę naleśniki.
4.Gdy wszystko jest gotowe na talerz kładę naleśnik , na połówkę nakładam sporą ilość farszu i składam w trójkąt . (widoczny na zdjęciu) . Naleśnika polewam sosem czosnkowym i posypuję odrobiną bazylii.
Porady
Zamiast mięsa mielonego można dać pierś z kurczaka. Smakuje równie dobrze.
Komentarze