• 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie szybkie w przygotowaniu dania a zwłaszcza placki czy naleśniki ? Ja przygotowałam pyszne naleśniki które się nie łamią są delikatne i puchate

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jajko rozmiar M,
    szczypta soli drobnej,
    3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka pojemność 210 ml),
    2 szklanki mleka 3,2 %,
    2,5 szklanki wody gazowanej,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki na słodko

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli a następnie wbić całe jajko, wlać mleko oraz wodę gazowaną. Całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się wszystkich składników w jedną całość. Na patelnię wlać większą kroplę oleju rozprowadzić po całej patelni a następnie wlać chochlę ciasta naleśnikowego i smażyć na średnim ogniu, gdy naleśnik z wierzchu zacznie się ścinać wtedy przekręcić na drugą stronę i smażyć na rumiany kolor.
  • naleśniki 2. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim ( nie wchłaniają dużo tłuszczu są w sam raz ), na każdy naleśnik posmarować dżem lub kto z czym ma ochotę ( ja jadłam ze swojskim dżemem truskawkowych a dzieciaki zażyczyły sobie z parówką i żółtym serem podsmażane ).
  • naleśniki 3. Takie naleśniki to świetne rozwiązanie dla zapracowanych jak również jako przekąska na śniadanie czy kolację dla naszych milusińskich. Bardzo lubię smażyć naleśniki kiedy wychodzą idealne i kiedy się nie łamią, serdecznie polecam ten przepis wychodzi z niego czternaście sztuk naleśników, lecz jest to zależne od średnicy patelni moja miała 22 cm średnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować