Najprostszy chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zabawy z domowym wypiekiem pieczywa polecam zacząć od wykonania prawdopodobnie najprostszego pełnoziarnistego chleba pszenno-żytniego. Nie dość, że jest łatwy w przygotowaniu, to jeszcze tani i „wytrzymały” :D W chłodnym miejscu możecie utrzymać jego świeżość nawet przez tydzień.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1 l wody
    -100 g drożdży świeżych
    -2 łyżeczki soli
    -1 łyżka cukru
    -1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
    -2 szklanki otrąb żytnich
    -1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Najprostszy chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i 1/2 szlanki ciepłej wody. Przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż trochę urośnie.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, sól, dodajemy resztę ciepłej wody i mieszamy, aż powstanie ciasto.
  • 3. Do ciasta dolewamy wcześniej przygotowany rozczyn i ponownie mieszamy (do ciasta można dodać ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego lub inne, według uznania).
  • 4. Powstałe ciasto chlebowe przelewamy do natłuszczonych i wysypanych płatkami owsianymi keksówek, ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie.
  • 5. Wkładamy je do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 60 minut.
  • 6. Gotowe chleby wyjmujemy z keksówek i chłodzimy na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować