Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mój pierwszy w życiu upieczony własnoręcznie chlebek ! Udał się!:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 180 g zakwasu pełnoziarnistego
    600 ml wody
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyzka miodu
    1,5 łyżki cukru
    5 łyżek oleju
    280 g mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
    450 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
    130 g maki pszennej typ 500
    1 paczka drożdży instant
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pięknie wyrośnięta ciasto na chleb 1. Do miski wlać zakwas, wodę, dodać sól, miód, cukier i olej. Dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać wszystkie rodzaje mąki (otręby które się zbiorą na sicie także wrzucić do miski), dodać drożdże instant i dokładnie wymieszać. Partiami wsypywać suche składniki do masy płynnej i mieszać łopatką. Gdy już będzie trudno mieszać łopatką, wyrabiać ręką. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką i wyłożyć ciasto, pospać od góry delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Moje urosło 3 krotnie.
  • Chleb naszykowany do pieczenia 2. Piekarnik nagrzać do 200st. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić . Standardową keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć ciasto i zwilżyć wodą( ja drugi zrobiłam okrągły chlebek). Piec chleb około 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować